Vævet vs. digitalt trykte festivalarmbånd

Vævet stofarmbånd

+ meget holdbare, farverne er stabile og falmer ikke let.

+ kan tilføje særlige tråde som ‘Glow in the dark’, metallisk lurex.

- ingen gradient farver.

 

Trykte stofarmbånd

+ fuldfarve tryk med gradient farver.

+ variable data, der let kan trykkes.

- holdbare, men ikke for en længere periode.

- Bagsiden af armbåndet er hvidt eller blæktrykt.

 

Sammenligning af visuel kvalitet

Kvaliteten af det visuelle af digitalt trykte armbånd er langt bedre end de vævede. Ved vævede armbånd bruges nåle og trade, hvor det visuelle vævede vil se mere pixeleret ud end de motiver / billeder, som der trykkes digitalt. Gradientfarver (farver som gradvist ændrer sig fra en mørk nuance af feks. blå til en lys nuance af blå) kan kun opnås ved digitale trykmetoder.

Historisk set, blev vævede armbånd brugt til festivaler før trykte armband. Det mere grove look, som bliver produceret på vævede armbånd har en klassisk appel.

Holdbarhed

Vævede armbånd har en fordel i forhold til trykte armbånd, når det kommer til holdbarhed. Farvningsprocessen af polyestertrådene, som båndene er fremstillet af, fremstilles i store mængder og under industrielle produktionsbetingelser. I sidste ende er båndene, enten vævede eller trykte, lavet til armbånd og bæres af folk, der sveder, og vasker sig med forskellige typer sæbe. Farverne på vævede armbånd forbliver levende og stabile i forhold til trykte armbånd, efter at de bæres i længere tid.

Produktionsforskelle

Den grundlæggende forskel mellem vævet stof armbånd og trykte stof armbånd er, at vævede armbånd er fremstillet på en væv med nåle og polyester tråde, hvorimod trykte stof armbånd er fremstillet ved at trykke på færdige produceret hvid polyester bånd.

1. Digitalt trykning på færdiglavet band

Der er grundlæggende to måder at trykke på bånd til armbånd. Ved sublimering eller ved direkte tryk på færdige bånd. I begge tilfælde bruges en inkjet printer til trykning. Sublimering tryk er langt mere populært, end direkte trykke på bånd til armbånd.

Sublimation

Sublimeringstryk opnås ved at printe med en inkjetprinter på sublimeringspapir ved brug af specielle sublimeringsblæk. I det næste trin placeres det trykte sublimeringspapir over båndet (medierne) og er varmepresset, så blækket fra sublimeringspapiret overføres til båndet (medierne).

Enten anvendes en fladvarmepresse til sublimeringsprocessen eller en rullevarmepresse. Til hurtig trykning i høj kapacitet bruges rullevarmepresser til at fremskynde sublimeringsprocessen.

Direkte Substrat Printning; DSP

En anden mulighed for trykning på bånd er ved direkte print. Normalt bruges en UV-inkjetprinter, hvor blækene hærdes af UV-lyset og dermed ikke smitter på båndene. Denne metode anvendes typisk, når der skal produceres små serier af armbånd, og der er tilgengelig DSP-printer.

Variable data

Ved digital tryk på færdige polyesterbånd kan man nemt og hurtigt tilføje data som: fortløbende nummerering, individuelle stregkoder, individuelle navne osv. Det er muligt at indarbejde variable data på vævede armbånd, men kræver en dobbelprocedure, hvilket medfører ekstra omkostninger til produktionen.

2. Vævning bånd på en væv.

Der er forskellige typer væve, men alle bruger det samme gamle princip for vævning med nål og tråd. Moderne avancerede væve kan programmeres og styres af computer. Stof er vævet i spor hvor der for hvert spor er et separat sæt spoler med forskellige farver. Produktionshastighed pr. meter afhænger, af de grundlæggende specifikationer for væven, vævetætheden, objekternes opløsning og antallet af farver, som skal håndteres samtidigt.

To farver trådvæve

Når et armbånds grafik kun har to farver, bruges en to-tråds væve normalt til produktion frem for en væv med mere end to tråde, idet der kun anvendes to spor. Produktion på en to-farver væv er hurtig og omkostningseffektiv i forhold til produktionen på en væv, der håndterer mere end to trådfarver.

7 eller 8 farver trådvæve

Når der er brug for mere end to farver til produktion, anvendes en væv med typisk 7 eller 8 farver. Samme princip som en to-farver væv, men denne gang er der flere spor, og selvfølgelig opnås et mere farverig resultat.

Ved større ordrer bliver prisforskellen større ved sammenligning af to sporsproduktion, sammen med en flere sporetproduktion. Normalt tilbydes forskellige priser i henhold til antallet af farver. Ved mindre ordrer er priserne stort set de samme, så længe garfikken har mindre end 7 eller 8 forskellige farver.

Investering i at købe en 7 eller 8 sporet væv er meget højere end for en tosporet væv og afspejles også i den endelige produktpris.

Særlige trådvalg

Særlige tråde som: Glow in the dark, metallisk Lurex og farve skiftende tråd kan bruges i vævningsprocessen for at skabe fancy effekter, der gør armbåndene mere interessante og attraktive. Prispåvirkning ved at tilføje særlige tråde til et vævet bånd er ubetydeligt i forhold til at tilføje disse effekter på trykte armbånd.


Festival armbånd af bomuld

I de senere år er der stigende interesse for bomulds festivalarmbånd. Bomuld er en naturlig tekstil, der appellerer mere end polyester til nogle kunder. Desværre er det udstyr, som der anvendes til vævning / trykning på polyesterbånd, ikke egnet til bomuldstråde og bånd. Under alle omstændigheder er skræddersyet armbånd fremstillet af bomuld meget dyre. Vi venter på en teknologisk udvikling, der ville gøre produktionen af skræddersyet bomuldsarmbånd mere overkommelige.

Miljøvenlige bånd til armbånd

I stedet for at bruge normale polyestertråde eller bånd kan genbrugspolyester anvendes. Genbrugspolyester er typisk lavet af polypropylen affald, såsom tomme transparente flasker. Trykningsprocessen på disse øko-bånd ligner standard polyesterbånd.

En anden miljøvenlig mulighed for tekstilbånd anvendes ved hjælp af bånd af bambusfiber. Det er muligt at anvende den samme trykproces, der anvendes til trykning på polyester til at trykke på bambus tekstilbånd, men det er dyrt.

Konklusion

Når man forsøger at vælge mellem vævede eller trykte stofarmbånd, skal man vurdere, hvad der er de vigtigste faktorer for projektet: grafisk resultat, holdbarhed, miljø, variable data og sidst men ikke mindst pris.